Testwoning levenslang thuiswonen laat je kennis maken met slimme zorgoplossingen

Langer zelfstandig wonen
We leven met z’n allen steeds langer, en de vergrijzing brengt een hoge zorgfactuur en een nijpend tekort aan rusthuisbedden met zich mee. Tegelijk willen meer en meer ouderen de stap naar een verzorgingstehuis of begeleid wonen zo lang mogelijk uitstellen. Langer zelfstandig leven in een aangepaste woning biedt hierop een antwoord. Maar hoe ‘aangepast’ moet zo’n woning dan wel zijn en hoe blijft deze tegemoet komen aan de veranderende noden en beperkingen van bewoners die steeds ouder worden?

Gebruikers betrekken bij concrete zorginnovaties
Ageing in Place Aalst (AIPA) onderzoekt precies welke infrastructurele, maar ook sociale en maatschappelijke voorwaarden ingevuld moeten worden om ouder te kunnen worden in de eigen leefomgeving. Als een van de zes Vlaamse Zorg Proeftuinen zet AIPA daartoe een test- en experimenteerruimte of ‘proeftuin’ op met gebruikers in een actieve rol.

Peggy De Smet (projectleider Pro DoMo): “Samen met ouderen en hun familieleden, zorgverleners en andere stakeholders bedenken, testen en evalueren wij innovatieve concepten rond levenslang thuis wonen. Door de gebruiker in elke fase van het ontwikkelproces te betrekken zorgen wij ervoor dat nieuwe producten en diensten optimaal afgestemd zijn op hun specifieke zorgbehoeften.”

De ProDoMo testwoning in Aalst is een realisatie van AIPA. “De bedoeling is om een concreet voorbeeld te geven aan ouderen over hoe ze hun woning kunnen aanpassen. We zijn bij hen te rade gegaan om uit te zoeken waar ze behoefte aan hebben. Door middel van huisbezoeken, interviews en groepsgesprekken brachten we in kaart waar 65-plussers tegenaan lopen. Velen hebben bijvoorbeeld een bad, maar raken daar niet meer zelfstandig in. Dit bad vervangen door een inloopdouche is een goede oplossing. Wie minder mobiel is raakt de trap niet meer op en moet zich herorganiseren op het gelijkvloers in een veel kleinere ruimte. Dat hebben we gesimuleerd in de testwoning”, licht Peggy De Smet toe.

Meegroeiwonen: aangepast wonen met behulp van slimme oplossingen
De woning kan beschouwd worden als een flat, maar eveneens als meegroeiwoning. De idee daarachter is dat je als jong gezin bij het (ver)bouwen van je huis al nadenkt over later en de nodige voorzieningen treft om je woning te kunnen aanpassen.

De Stad Aalst ging voor dit project in zee met AIPA en een aantal gespecialiseerde bedrijven. De leegstaande conciërgewoning van de Pupillen op de Graanmarkt werd grondig onder handen genomen.

Bij de inrichting ging heel wat aandacht naar toegankelijkheid: brede schuifdeuren, stopcontacten en een vaatwasser op armhoogte, functionele en modulaire meubels, … De badkamer is uitgerust met een inloopdouche met zitje en een toilet met armsteun. Er zijn antibacteriële composietmaterialen gebruikt en de vloer- en wandbekleding zijn op cruciale plaatsen antislip.

Ook aan technologische snufjes ontbreekt het niet in de flat. De testwoning is energiezuinig en beschikt over een state of the art zorg- en oproepsysteem, domotica en innovatieve beveiliging.

Ervaar het leven in je toekomstige woning
Op 25 november 2015 werd de testwoning in Aalst officieel geopend door minister Muyters. Inwoners - die lid (willen) zijn van de proeftuinpanels van AIPA - kunnen hier komen kennis maken met het huis van de toekomst. In tegenstelling tot andere demo- of kijkwoningen is zelfs een tijdelijk verblijf mogelijk! Zo ervaar je ‘aan den lijve’ hoe kleine of grote aanpassingen aan de vormgeving of inrichting van je huis je zelfstandigheid als oudere kunnen verlengen.

Proeftuinexperten van iMinds Living Labs zullen het onderzoek naar de gebruikerservaring van de tijdelijke bewoners en bezoekers in de testwoning begeleiden.

 

Interesse in een bezoek?

Bel 053 723196 of mail naar Peggy De Smet van AIPA via peggy.desmet@aalst.be