Zorg Proeftuinen Vlaanderen gestart

Op 19 september 2013 vond de officiële lancering van de Zorg Proeftuinen Vlaanderen plaats in "Area 42" te Schaarbeek, Brussel. Vlaams minister van Innovatie, Ingrid Lieten, en initiatiefneemster van deze Zorg Proeftuinen, opende het event en benadrukte het belang van innovatie in de zorg.

Centraal in het programma van deze dag stonden de vier Zorg Proeftuinplatformen die midden zomer 2013 werden goedgekeurd. Deze platformen gaan samen met verschillende stakeholders op zoek naar vernieuwende oplossingen om de uitdagingen in de ouderenzorg aan te gaan. In de vorm van een panelgesprek dat werd begeleid door Kurt Van Eeghem en expert in de ouderenzorg Dominique Verté werd elk platform in de kijker gezet.

AIPA, in de regio Aalst, focust op de betaalbaarheid van wonen en heeft aandacht voor de sociaal zwakkeren. InnovAGE, in Leuven, focust op geïntegreerde zorg. AZoB, het Proeftuinplatform in Antwerpen en Brussel focust op het creëren en in stand houden van informele zorgnetwerken in grootstedelijk gebied. Ten slotte is er LiCalab in Turnhout, dat de nadruk legt op een meer integrale benadering. Zo hebben zij bijvoorbeeld een project dat zal onderzoeken of aan huis leveren van medicijnen een potentieel interessante dienstverlening voor ouderen is.

Dr. Ir Birgit Morlion (Directeur Zorginnovatie iMinds) lichtte op een bevattelijke manier de functie van het Program Office toe. Het Program Office valt onder de verantwoordelijkheid van iMinds en is het centraal aanspreekpunt voor de Zorg Proeftuinen in Vlaanderen. Bovendien zullen wij, vanuit onze living labs expertise, de Zorg Proeftuinplatformen ondersteunen en begeleiden in proeftuinmethodologie.

Na het Program Office werd ook het KIO voorgesteld. Het Kenniscentrum Innovatie Ouderenzorg staat in voor de wetenschappelijke begeleiding van de platformen. Het consortium wordt gecoördineerd door de onderzoeksgroep-OPIH van de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens de voordracht was het Prof. dr. Mark Leys die op een enthousiaste manier de opzet en bedoeling van dit wetenschappelijk consortium toelichtte.

Alain Thielemans van het IWT opende nadien een nieuwe oproep voor projecten in de vier geselecteerde proeftuinplatformen. Projecten indienen kan tot uiterlijk 24 december, 12u. Het Innovatiecentrum zal de indiening van potentiële projecten begeleiden voor het Vlaamse gewest, Innoviris voor het Waalse gewest.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volkgsgezondheid en Gezin, sloot deze geslaagde en boeiende namiddag af. Hij lichtte de rol toe van de Klankbord commissie, onder leiding van het Zorgvernieuwingsplatform van Flanders' Care. De minister besloot met een pleidooi voor meer regelluwte om innovatie in de zorg te stimuleren.

Het launch event werd afgesloten met een succesvol netwerkevent. Multidisciplinariteit troef. Ondernemers, zorginstellingen/actoren, ministers en lokale politici, de onderwijswereld,... waren ruim vertegenwoordigd en er ontstonden boeiende gesprekken en vraagstukken. De talrijkheid en verscheidenheid van opkomst, samen met dynamiek die deze interactie teweegbracht, was een mooie start voor de Zorg Proeftuinen Vlaanderen.

"Als Program Office en coördinerend orgaan van deze Zorg Proeftuinen zijn wij zeer tevreden met deze mooie start, maar wij geloven vooral dat het een mooi voorproefje was van wat deze Zorg Proeftuin voor Vlaanderen en wie weet, daarbuiten, kan betekenen" vertelt Katleen Boschmans, Program Office, Coördinator Zorg Proeftuinen.

  

Lancering Zorg proeftuinen Vlaanderen from iMinds on Vimeo.

 

Bekijk de presentatie van de lancering Zorg proeftuinen Vlaanderen en de begeleidende organen.