Online Buurten

WANNEER ?
juni 2014
-
juni 2014
CONTACT DETAILS

Bert Desmet
Platformcoördinator Online Buurten
info@onlinebuurten.be
+32 50 327 507
+32 496 165 945

PROJECT PARTNERS
Online Buurten

DOEL
De OCMW's van Brugge en Oostende zetten het proeftuinplatform "Online Buurten" op, in samenwerking met het commerciële bedrijf Aristoco (ontwikkelaar van het Cubigo platform), de social-profitorganisatie BlueAssist en beide West-Vlaamse hogescholen (Hogeschool West-Vlaanderen en Katholieke Hogeschool VIVES). Deze partners hebben de krachten gebundeld om een sterk platform vorm te geven waarop innovatieve projecten in de ouderenzorg kansen krijgen om geïnitieerd, onderzocht en ingebed te worden. Het platform focust op innovatie die langer kwalitatief thuis wonen van zorgbehoevende ouderen mogelijk maakt.
De centrale plaats van de oudere (empowerment); het belang van de buurt (samenwerking tussen en complementariteit van informele en formele zorg) en de ondersteunende functie van technologie (om eHealth-toepassingen mogelijk te maken en te genieten van de verbindende/sociale kracht van technologie) vormen de basisingrediënten van Online Buurten.

 

HOE
Het platform zet een digitaal communicatie-en dienstenplatform (Cubigo) in om niet alleen de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid van de oudere te vergroten maar ook de verbinding met de anderen te vergemakkelijken. Minimaal 200 ouderen – ook de meest hulpbehoevende - worden ondersteund om als testgebruiker te leren werken met een tablet en met Cubigo: hiervoor wordt beroep gedaan op vrijwilligers, mantelzorgers, studenten en werknemers lokale diensteneconomie.

 

WIE
In de 3 verschillende buurten (Brugge: Zeebrugge, Assebroek; Oostende: het Westerkwartier) waar het grootste deel van de testgebruikers wonen, wordt samenwerking gezocht met alle stakeholders in de buurt die kunnen bijdragen tot het kwalitatief langer thuis wonen van ouderen.

 

INFRASTRUCTUUR
Cubigo ondersteunt niet enkel de oudere in zijn zelfregie, maar biedt ook een enorme waaier aan mogelijkheden om verschillende wijkactoren met elkaar in verbinding te brengen waardoor een samenwerking over grenzen van organisaties, functies en overtuigingen, in gedeelde verantwoordelijkheid voor het welbevinden van de oudere, mogelijk wordt gemaakt.